Jouw identiteit

Volop leven vanuit wie je bent

Wéten dat je hoogbegaafd of hoogsensitief bent, of misschien wel allebei, is iets heel anders dan er vanuit leven. Als je hoogbegaafd en/of hoogsensitief bent, gaat het namelijk over je identiteit en niet zozeer over kennis. Het is een karaktereigenschap, een manier van zijn, waar je mee bent geboren.

Leren integreren

Ik kom vaak tegen dat de termen hoogbegaafd en hoogsensitief bekend zijn. Studenten hebben het in hun kindertijd al wel gehoord, ze zijn eens getest of op een andere manier met de term(en) in aanraking zijn gekomen. Vaak is er dan ook vanuit de basisschool en/of ouders wel iets mee gedaan. In het proces van opgroeien, zelfstandig worden en nu volwassen zijn, is dat alleen nog niet altijd geïntegreerd. Het heeft nog geen betekenis gekregen voor jezelf en voor hoe jij je eigen leven inricht. Want wat moet en kan je ermee? En toch loop je wel tegen zaken aan in je dagelijkse praktijk. Het is bijvoorbeeld moeilijk om ergens aan te beginnen in je studie, stage of werk. Je bent snel vermoeid. Je blijft maar over je eigen grenzen heen gaan. Je raakt in paniek als iets niet (direct) lukt. En zo zijn er meer mogelijke problemen waar je tegenaan kunt lopen, die herleid kunnen worden naar jouw hoogbegaafd en/of hoogsensitief zijn.

Regie over je leven

Kennis van hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit en daarmee oefenen en ontdekken wat dat specifiek voor jou en in jouw leven kan betekenen, helpt om daarmee geïntegreerd te leven. Dan is het niet meer die test of opmerking uit je basisschooltijd die ooit gezegd is maar geen betekenis heeft, maar dan is het wie jij bent en hoe jij in elkaar zit. Dan gaat het over identiteit en over wie jij bent en ook wil zijn. Zelfkennis en zelfbewustzijn op het gebied van hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit geeft dat jij alle kwaliteiten die jij hebt leert hanteren. Je gaat ze inzetten om eigen keuzes te maken, en díe leiden tot het leven dat jij wil. Je valkuilen belemmeren je niet meer, je leeft vanuit kracht en talent, en je geniet ervan dat je bent zoals je bent!

Wéten dat je hoogbegaafd of hoogsensitief bent, is iets heel anders dan er vanuit leven.

Gerdien Smit