Hoogbegaafdheid

Anders zijn en voelen

Ben je een snelle denker? Leg je snel en makkelijk verbanden? Vertel je met veel nuances en details, uitgebreid? En heb je vaak en veel behoefte aan nieuwe dingen doen of ontdekken? Ben je snel verveeld? Heb je moeite met loslaten, vinden anderen je moeilijk doen of moeilijk denken?

Herken je je hierin? Heb je met deze aspecten wel eens te maken? Het zou zo kunnen dat je je dan in meer kenmerken van hoogbegaafdheid herkent. Over het algemeen behoort een hoge intelligentie bij hoogbegaafdheid, maar veel experts zijn het erover eens dat het meer omvat dan alleen een hoog IQ. Er is al veel gezegd en geschreven over hoogbegaafdheid. Er zijn diverse modellen en manieren om naar hoogbegaafdheid te kijken. Waar ik graag mee werk is het Delphi-model, dat is een zijnsmodel wat zich richt op de eigenschappen van een hoogbegaafde als een totaalpakket.

Delphi model

Het Delphi-model geeft een heldere weergave van de eigenschappen van hoogbegaafdheid. In principe zijn de kenmerken in dit model herkenbaar voor ieder mens. Wat het bij een hoogbegaafde anders maakt, is dat alle kenmerken in hoge en sterke mate aanwezig zijn. Dit maakt de termen intens, complex, snel en creatief in het kader rondom dan ook erg herkenbaar voor een hoogbegaafde.

Je ziet links in het model de binnenwereld (autonoom, hoogintelligent, rijkgeschakeerd) van de hoogbegaafde weergegeven en rechts de interactie daarmee met de maatschappij (gedreven, nieuwsgierig, scheppingsgericht en hoogsensitief). Dit alles wordt gekenmerkt door een creatieve, snelle, intense en complexe beleving en verwerking.

“Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens. Intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.”

Maud van Thiel & onderzoeksgroep

Tijdens de coaching leer je om te gaan met hoogbegaafd zijn. Je leert wat kenmerkende eigenschappen zijn en hoe die bij jou tot uiting komen. Je leert omgaan met hoe je in elkaar zit en, gek genoeg, wat jou zo anders maakt gaan we versterken. Daar zitten namelijk de pareltjes in jouw manier van zijn, die je ook gaan helpen om van jezelf te leren genieten. Door je talenten zo in te zetten dat ze jou ondersteunen, krijg jij regie op je leven en leer je eigen keuzes te maken. Dit doen we met behulp van kennis, gesprek, ervaringen, en (lichaamsgerichte) oefeningen.