Hoogsensitiviteit

“Tijdens de coaching leer je om te gaan met hoogsensitief zijn. Je leert ontdekken hoe jouw hoogsensitiviteit eruitziet, wat jouw eigenaardigheden zijn, en je leert je eigen instrument van goed kunnen voelen gebruiken om je eigen grenzen te bewaken. Dit doen we met behulp van kennis, gesprek, ervaringen, en (lichaamsgerichte) oefeningen.”

Gerdien Smit
Verschillende brillen om naar Hoogsensitiviteit aan te kijken

Diepgaande verwerking

Bij hoogsensitieve personen komen prikkels veel meer binnen, doordat het verwerken van informatie in de hersenen anders werkt, je hebt zogezegd een doorlatende grens. Dit is inmiddels veelvuldig wetenschappelijk onderzocht en bewezen, neurologisch werkt het anders bij hoogsensitieve personen. Informatie komt veel meer binnen, en wordt ook vele malen diepgaander verwerkt. Hoogsensitiviteit is geen ziekte of stoornis en kan daarom ook niet gediagnostiseerd worden. Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap waarmee je geboren wordt en is daarmee een onderdeel van jouw manier van zijn.

Emotionele intensiteit

Een hoogsensitieve manier van zijn als mens, heeft allerlei kenmerken en kan daardoor ook allerlei gevolgen hebben. Je neemt intens en gedetailleerd waar en je leeft gemakkelijk mee met anderen, je voelt veel aan. Je kunt ook genieten van kleine dingen zoals de wind die door de bomen waait, de geur van de lente, de eerste vlinder, muziek die ineens een hele gevoelige snaar raakt, verschillende smaken tijdens een gezellig etentje, een opgeruimde (slaap)kamer, fris schone was, zonlicht door het raam, lopen op mos in het bos, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Overweldigd zijn

Een overvloed aan prikkels kan ook maken dat je overweldigd raakt, overprikkeld. En ook de minder fijne prikkels worden door jou gedetailleerd waargenomen, en diepgaand verwerkt. Je verzandt in allerlei piekergedachtes, de wereld om je heen kan (ineens) heel complex en ingewikkeld voor je zijn en voelen. Anderen vinden je misschien óvergevoelig, of zeggen dat je té gevoelig reageert. Je loopt vast in je studie omdat je geen overzicht meer kunt vinden. Of je vindt het lastig om je te focussen in een volle collegezaal, of op je werk, of zelfs thuis. Samenwerken met andere studenten is ingewikkeld, je voelt veel en het is lastig om daarin jezelf te onderscheiden. Je weet gewoonweg niet goed (meer) wat je wilt, past deze studie eigenlijk wel bij me? Wat wil ik nou eigenlijk echt, welke richting wil ik op in de toekomst? Zo maar even wat situaties en vragen die voor jou misschien wel van toepassing zijn.